Ιωάννα Παπανδρέου - Βιογραφικό

papandreou profileΓεννήθηκα στην Αθήνα το 1987, αλλά μεγάλωσα σε διάφορα μέρη -εντός και εκτός Ελλάδας- κάτι που με έκανε από μικρή να αναλογιστώ τις διαφορές και τις ομοιότητες των ανθρώπων, καταλήγοντας πλέον στο ότι οι δεύτερες είναι πιο πολλές. Το έντονο αυτό ενδιαφέρον για τον άνθρωπο παρέμεινε και στην πορεία σαν χαρακτηριστικό μου, μέχρι που με οδήγησε στο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Μετά τις βασικές σπουδές, συνέχισα κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδοψυχολογία (M.Sc. in Child Development-University of Central Lancashire). Στη συνέχεια ολοκλήρωσα τετραετή εκπαίδευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο «Λόγω Ψυχής». Επιπλέον, έχω εκπαιδευτεί στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Σχολών Γονέων και έχω παρακολουθήσει πολύωρα επιμορφωτικά σεμινάρια Παιγνιοθεραπείας και Θεραπείας μέσω Τέχνης, καθώς μου αρέσει να συνδυάζω διάφορες τεχνικές/προσεγγίσεις στα πλαίσια της θεραπευτικής διαδικασίας.

Η εργασιακή μου εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασίες με διάφορους φορείς όπως οι Γιατροί του Κόσμου, τα Παιδικά Χωριά SOS και άλλα ψυχοπαιδαγωγικά κέντρα, όπου έχω προσφέρει ψυχολογικές υπηρεσίες σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο, όπου δουλεύω θεραπευτικά με παιδιά, έφηβους και ενήλικες, ζευγάρια και οικογένειες. Παράλληλα, συντονίζω βιωματικά ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια πάνω σε διάφορα θέματα Ψυχολογίας.

Η προσέγγιση που ακολουθώ είναι κατά βάση μη κατευθυντική και με σεβασμό στις ατομικές διαφορές. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ατόμου συνδιαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση ένα διαφορετικό θεραπευτικό πλάνο. Πιο συγκεκριμένα, ακολουθώ το εμπλουτισμένο μοντέλο της Συστημικής Ψυχοθεραπείας SANE (Systems-Attachment-Narrative-Encephalon), που συνδυάζει τη Συστημική Θεωρία με τα σύγχρονα ευρήματα των Νευροεπιστημών, καθώς και στοιχεία από την Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία και τη Θεωρία του Συναισθηματικού Δεσμού (Attachment). Τέλος, είμαι τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ) και συμμετέχω σε διάφορα συνέδρια και σεμινάρια προκειμένου να ενημερώνομαι συνεχώς για τις νέες εξελίξεις στο χώρο της Ψυχολογίας και της Ψυχοθεραπείας.

Δημοσιεύσεις:

Διπλωματική Εργασία: "Αναζητώντας τον ήλιο: Μία προσέγγιση χρόνιου τραύματος από τη νευροβιολογική οπτική"